Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că are în vedere ca urgenţele minore să fie asigurate de medicii de familie, astfel încât presiunea pe camerele de gardă ale spitalelor să fie mai mică
Ieri s-a mai consumat o etapă a dezbaterilor pe marginea noului pachet de servicii medicale de bază din Sănătate. Chiar dacă schimbarea legislativă este pe trei sferturi legată de medicina de familie, niciun reprezentant al acestei bresle nu a fost prezent la discuţii. “Am primit o invitaţie, dar nu ca speakeri, ci ca simpli participanţi”, au declarat medicii de familie.
Ministrul Nicolăescu a dat însă asigurări că toate schimbările anunţate au girul celor implicaţi şi a vorbit despre faptul că are în vedere ca medicii de familie să asigure şi unele servicii de urgenţă, pe lângă cele de prevenţie şi monitorizare.
El a vorbit despre o regândire a serviciului 112 astfel:” Pacientul sună la numărul de urgenţă, iar dispeceratul este cel care decide să-i trimită o ambulanţă sau îl va îndruma către centrul de permanenţă sau către medicul de familie”.
Nicolăescu a mai spus că se va proceda la organizarea unei reţele de centre de permanenţă, medicii fiind plătiţi în plus pentru acest serviciu suplimentar care în opinia ministrului este unul “normal”. Nu a fost însă avansată nicio sumă.
Centrele de permanenţă la a doua încercare
Organizarea unor astfel de centre de permanenţă unde medicii să lucreze în afara programului obişnuit nu se află la prima tentativă. “Pe vremea ministrului Cseke s-a mărit numărul centrelor, dar plata medicilor se făcea odată la 5-6 luni. În multe situaţii, nu s-au putut asigura sedii pentru că autorităţile locale nu au pus nimic la dispoziţie şi nu poţi să faci medicină în orice gheretă. Pe lângă clădire ai nevoie de dotări, materiale sanitare şi pază, mai ales în mediul rur