Fie ca este vorba de credite de nevoi personale sau de împrumuturi ipotecare, tot mai mulţi maramureşeni au ajuns să facă uz de serviciile oferite de instituţiile bancare. Deşi neplata ratelor lunare se poate finaliza cu executarea silită a bunurilor, procese, sau alte consecinţe asupra celui împrumutat, în funcţie de tipul de contract semnat neplăcerile birocratice ar putea fi uşor ocolite.
Credite, creanţe, bănci sunt câteva cuvinte tot mai des întâlnite şi mai bine cunoscute de majoritatea maramureşenilor. Într-o era a cumpăraturilor pe datorie, mulţi beneficiari ai împrumuturilor bancare au ajuns în imposibilitate de plată a ratelor lunare, riscând executarea silită a bunurilor. Totuşi, dacă persoana în cauză nu deţine bunuri şi creditul nu a fost luat cu ajutorul giranţilor, obligativitatea de plată a creanţelor este practic imposibil de realizat. „De multe ori aceste persoane n-au mai fost găsite la domiciliu. Au fost identificate chiar acte false utilizate în faţa ofiţerului de credit şi, în cele din urmă, banca nu are ce să facă decât eventual să acceseze poliţele de asigurare dacă au fost întocmite, pentru că sunt multe credite care sunt dublate ca şi garantare de către aceste poliţe de asigurare“, a spus Cristian Niculescu Tâgârlaş.
De asemenea, dacă aţi ajuns în atenţia recuperatorilor de credite e bine de ştiut că dacă timp de trei ani nu aţi fost contactaţi de aceştia creditele se prescriu. „Fiecare persoană care se află într-o situaţie de acest gen nu trebuie să-şi facă prea multe griji pentru că nu există nicio urmare penală împotriva lor. Uneori am auzit că se vorbea chiar de puşcărie, ceea ce e aberant. Aşa ceva nu există. Pentru datorii la bănci nu se face închisoare, asta ca să fie clar tuturor. Într-adevăr dacă veţi dori să accesaţi un credit peste câtva timp s-ar putea să vă loviţi de ceva probleme, însă dacă suma iniţia