Steaua din marmură şi bronz a compozitorului Johannes Brahms va străluci, începând de marţi, pe Aleea Muzicienilor din faţa Filarmonicii ‘Banatul’ din Timişoara, alăturându-li-se celor deja existente şi dedicate memoriei lui Enescu, Bartok, Liszt şi Johann Strauss.
Din această seară, stelele vor avea şi un sistem de iluminare propriu, realizat se SC Elba.
“Este o reverenţă în faţa memoriei unor personalităţi care au scris istorie culturală şi, totodată, un gest de recuperare şi de relansare în spaţiul public şi în cel al conştiinţei contemporane a unor prezenţe extraordinare pe scena muzicală clasică a oraşului, a unui spirit care defineşte în profunzime Timişoara şi o plasează, de secole, pe axa oraşelor cu vocaţie culturală autentică“, a declarat Emil Cristescu, preşedinte fondator al Asociaţiei Pro Philarmonia, iniţiatoarea proiectului.
Johannes Brahms, compozitorul german, reprezentativ pentru curentul romantic, care a trăit cea mai mare parte a vieţii la Viena, fiind considerat de mulţi compozitori ca fiind succesorul lui Beethoven, a concertat în Timişoara imperială în toamna lui 1879, alături de violonistul Joseph Joachim.
Marţi seara, Filarmonica “Banatul” le prezintă melomanilor recitalul “Vă place …Brahms?”, susţinut de violoncelistul Răzvan Suma, iar în pauza seratei muzicale va avea loc inaugurarea stelei omagiale, donate timişorenilor de George Cocian, directorul Fabricii Elba şi preşedinte în exerciţiu al Asociaţiei Pro Philarmonia. Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblemă dedicate marilor artişti care şi-au înscris numele în Cartea de Onoare a Filarmonicii ‘Banatul’, precum Strauss, Johannes Brahms, Sviatoslav Richter sau Joseph Joachim.
Steaua din marmură şi bronz a compozitorului Johannes Brahms va străluci, începând de marţi, pe Aleea Muzicienilor din faţa Filarmonicii ‘Banatul’ din Timişoara, alăturându-li-se