Iranul este, se pare, pe cale să adopte un moratoriu în legatură cu îmbogățirea uraniului pînă la 20%.
Sperante ca la negocierile de la Geneva s-ar putea face progrese importante in directia reducerii pericolului nuclear iranian. Ce ar fi pregatite Statele Unite sa faca daca Teheranul dă, intr-adevar, semne de bunavointa? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Intr-adevar, semnalele primite de la negocierile care au loc la Geneva dau sperante. Dar sint si obstacole. Unul este legat de ceea ce expertii considera capacitatea de a fabrica arme nucleare in decurs de citeva luni. Care este aceasta capacitate, considerata inacceptabila? Apoi mai este si chestiunea inspectiilor internationale. Este sa nu Teheranul pregatit sa le accepte?
Iranul este se pare pe cale sa adopte un moratoriu in legatura cu imbogatirea uraniului pina la 20%, cifra pe care expertii o considera periculoasa. Imbogatirea se va face in acel scenariu pina la 3-5%, ceea ce este obisnuit in reactoarele folosite pentru energie.
Dar Teheranul vrea in schimb gesturi de reciprocitate de la Statele Unite, ceea ce-conform unei surse a administratiei-Barack Obama ar fi pregatit de accepte. „Sintem pregatiti sa actionam” - a spus oficialitatea de la Washington, precizind ca delegatia americana la negocieri include specialisti in sanctiuni, care s-au dovedit atit de vatamatoare pentru regimul Iranian. Dar, a continuat sursa, administratia americana doreste sa vada ca Iranul face pasi concreti vizind reducerea capabilitatilor sale nucleare si un grad mai mare de transparenta in legatura cu activitatile sale nucleare.
Convorbirile de la Geneva sint primele cu participare iraniana si a marilor puteri de la alegerea noului presedintele iranian Hassan Rouhani. Ministrul de externe Iranian, Mohammad Javad Zarif a anuntat ca intentioneaza s