Tichetele-cadou se pot acorda salariaţilor doar în anumite condiţii, ceea ce oferă angajatorului posibilitatea de a beneficia de anumite deduceri fiscale, numai că în practică abordarea naşte câteva controverse.
Ca urmare a activității mele de consultanță fiscală, în practică am întâlnit o serie de opinii divergente privind regimul fiscal al tichetelor-cadou și privind modul de acordare a acestora. Este și motivul pentru care m-am decis să abordez acest subiect, cu tratarea situațiilor în care beneficiarii sunt fie propriii salariați, fie persoane din afara societății comerciale care acordă tichetele-cadou.
1. Acordarea tichetelor-cadou salariaţilor
Potrivit Legii nr. 193/2006 şi H.G. nr. 1.317/2006, cu modificările şi completările ulterioare, tichetele-cadou se pot acorda salariaţilor numai pentru destinaţii sau evenimente care se încadrează în cheltuielile sociale.
Conform art. 2.1. din H.G. nr. 1.317/ 2006, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile sociale sunt cele reglementate la art. 21 alin.(3) lit.c). Cod fiscal, iar - la nivelul angajatorului - acestea au o deductibilitate limitată (parțială) la calculul profitului impozabil, de până la 2% din valoarea totală a fondului de salarii.
La nivelul salariatului beneficiar al tichetelor-cadou, contravaloarea acestora este asimilată unui avantaj de natură salarială şi, în consecinţă, se impozitează cu 16%, dar nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii aferente în cauză, dacă sunt acordate în baza legii speciale menţionate anterior. În susţinerea acestui fapt, precizez pct. 70 din H.G. nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, și art 296 ^15 lit. o) Cod fiscal, privind excepţiile generale. Este de reținut faptul că - potrivit prevederilor pct. 70 lit. i) dat în aplicarea art. 55 alin. (3) Cod fiscal, cu modificările și c