În România trăiesc 3.200 de copii şi 106.588 adulţi cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie de către Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Dintre aceştia, 1.116 copii şi 54.559 adulţi sunt încadraţi la gradul ‘grav’ de handicap.
Asociaţia Nevăzătorilor din România este o organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică. Aceasta reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii. Asociaţia cuprinde circa 80.000 de membri, persoane încadrate în categoriile de handicap vizuale grav, accentuat şi mediu.
După anul 1990, Conferinţele Naţionale (Adunările Generale) ale organizaţiei şi ale filialelor sale s-au ţinut cu regularitate, o dată la cinci ani. În cadrul acestor conferinţe, s-au ales organele de conducere ale filialelor şi ale Consiliului Director Naţional. Numărul de filiale a crescut de la 16 la 30, sporind totodată reţeaua sucursalelor şi a cluburilor, precum şi cifra personalului salariat.
Asociaţia Nevăzătorilor din România a încheiat parteneriate cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, printre care: Ministerul Educaţiei pentru tipărirea de manuale şcolare în braille, pentru întreaga ţară, în tipografia de specialitate a Asociaţiei, singura din România care are capacitatea de a produce tiraje mari în scriere braille; Ministerul Culturii şi Agenţia Fondului Cultural Naţional, în vederea susţinerii publicaţiilor în b