Luni, 14 octombrie 2013, CE a adoptat o lista de aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice. Aceste „proiecte de interes comun” (PIC) vor beneficia de proceduri accelerate de acordare a licentelor si de conditii de reglementare îmbunatatite.
Ele pot avea acces la sprijin financiar prin intermediul mecanismului Conectarea Europei, în cadrul caruia a fost alocat un buget de 5,85 miliarde EUR pentru infrastructurile energetice transeuropene pentru perioada 2014-2020.
Astfel, acestea vor putea fi puse în aplicare mai rapid si vor fi mai atractive pentru investitori. Odata încheiate, proiectele vor ajuta statele membre sa îsi integreze pietele energetice, le vor permite sa îsi diversifice sursele de energie si vor contribui la eliminarea izolarii energetice a anumitor state membre.
De asemenea, ele vor permite retelei sa absoarba cantitati tot mai mari de energii din surse regenerabile si vor contribui, prin urmare, la reducerea emisiilor de CO2.
Lista cuprinde pâna la 140 de proiecte în domeniul transmiterii si stocarii energiei electrice, aproximativ 100 de proiecte în domeniul transportului si stocarii gazelor si al GNL si mai multe proiecte privind petrolul si retelele inteligente.
Sapte dintre proiectele avute în vedere sunt în *România*, doua axându-se pe retelele de distributie a electricitatii, iar restul pe cele de transport al gazului natural.
Proiectele vor beneficia de o serie de avantaje:
- proceduri accelerate de planificare si de acordare a autorizatiilor (termene maxime obligatorii de trei ani si jumatate);
- o singura autoritate nationala competenta va actiona în calitate de ghiseu unic pentru procedurile de acordare a autorizatiilor;
- mai putine costuri administrative pentru promotorii proiectelor si autoritati datorita rationalizarii procedurii de