Durerile de gat apar, de regula, in sezonul rece si adesea pot fi insotite de simptome minime, precum secretie nazala abundenta, stranut, tuse seaca. Daca nu ai incredere in medicul tau ori medicamentele de la farmacie ti se par prea scumpe si fara eficienta, apeleaza la remediile din casa.
Daca te doare gatul, alimentele pe care le consumi trebuie sa fie moi si usor de inghitit, dar si bogate in vitamine - A, B, C, D, E si minerale - magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului.
Astfel, suferindului i se recomanda sa consume radacinoase, sub forma de piure, legume cu frunze verzi, usturoi, ridiche, hrean, mai ales crude, apoi, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece, iaurt si branza, supe, banana, pepene.
In aceasta perioada, destul de neplacuta, nu consuma bauturi carbogazoase pentru ca irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate daca sunt baute la temperatura camerei.
Ceaiurile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, asa cum gresit se procedeaza. Fierbintele irita gatul si mai tare si vindecarea se produce lent. Ceaiul de salvie, de busuioc sau cel de cimbrisor, recomandate in dureri de gat, au efecte antiseptice, calmeaza mucoasele iritate si stimuleaza imunitatea. Peste una - doua lingurite de planta se toarna o cana de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat, 10 - 15 minute.
Gargara te poate ajuta, de asemenea, cand te doare gatul. Prepara o infuzie din flori de galbenele si, cand ajunge la temparatura corpului, adauga-i o jumatate de lingurita de bicarbonate alimentar, o lingura de otet, zeama de lamaie sau o jumatate de lingurita de sare. Alegerea iti apartine.
Daca folosesti sarea ca remediu natural, e bine sa stii ca in scop terapeutic se recomanda sarea mare,