Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia a Consumatorului ridică din umeri atunci când vine vorba despre modul în care, în ultima perioadă, băncile îşi agasează clienţii care întârzie câteva zile cu plata ratelor şi care sunt sunaţi şi de câte zece ori pe zi pentru a li se aduce la cunoştinţă că au depăşit data scadentă.
Cecilia Vasilescu, consilierul juridic al Comisariatului Teritorial pentru Protecţia Consumatorului Nord-Vest spune că băncile au dreptul să-şi anunţe prin orice mijloace clienţii că au înregistrat restanţe la plata creditelor, însă recunoaşte că uneori reprezentanţii băncilor sunt destul de agasanţi cu clienţii rău-platnici. Totuşi, în opinia acesteia clienţii care se simt agasaţi de bănci ar trebui să ceară lămuriri reprezentanţilor unităţilor bancare şi să ajungă la un numitor comun.
"Pot să se adreseze operatorilor economici, nu spune nimeni că nu se pot duce. Dacă se duc şi se adresează băncii, iar banca refuză să ia în considerare doleanţa mea atunci eu ca şi consumator vin şi mă adresez CJPC, pentru că banca nu a vrut să ia în considerare situaţia mea. Orice consumator trebuie să înţeleagă că în momentul în care eu am o problemă eu mă adresez băncii cu care am un contract, pentru că este evident că în situaţia în care eu am încheiat un contract cu dumneavoastră noi doi suntem părţile, degeaba vine Protecţia Consumatorilor care nu poate interveni în niciun contract. Nu putem interveni că suntem terţi şi contractul ne este opozabil.
Consumatorul care este hărţuit, în primul rând trebuie să se adresze băncii. Dacă nu reuşeşte, trebuie să se adreseze băncii, pentru că hărtţuirea nu vine de la judeţ, vine de la Bucureşti, şi atunci va trebui şi reclamaţia pe care o face, să o facă acolo", mai spune Vasilescu.
Şeful regional al Protecţiei Consumatorilor le recomandă oamenilor să se adreseze Poliţiei, dacă se simt h