Dezbaterea privind „Campania de repornire a Mocăniţei din Valea Hârtibaciului” a avut loc joi, 10 octombrie 2013, începând cu ora 15, în ceainăria Cărtureşti din Bucureşti.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Mioritics în parteneriat cu ATU – Asociaţia pentru Tranziţia Urbană, în contextul proiectului VIVA EASTPART – “Valorizarea centrelor istorice prin îmbunătăţirea capacităţii de management pentru localităţi de mici dimensiuni aflate în zona parteneriatului Estic”, finanţat de către Uniunea Europeană, prin programul EuroEast Culture Programme şi a proiectului “Salvarea Mocăniţei de pe Valea Hârtibaciului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
La dezbatere au luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei Mioritics, Asociaţiei pentru Tranziția Urbană, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, AIDER (Asociaţia Inovativă pentru Dezvoltare Rurală), Clubului Feroviar, companiei Detente Consultants SRL, GAL microregiunea Hârtibaciu, Primăriei Agnita, Universităţii de Arthitectură şi Urbanism “Ion Mincu” București, CPCP Studio, WWF Romania, AIR, ICOMOS RO, AER (Asociaţia pentru ecoturism din România), SAAF (SA Rail Assets Management Co.).
Campania are drept scop trecerea şinelor de cale ferată din proprietatea CFR în cea a comunităţilor locale. Dezbaterea a adus în discuţie statutul juridic al liniei de cale ferată, a terenului şi a construcţiilor aferente, precum ţi propunerea pentru repunerea în funcţiune a mocaniţei. În momentul de față trenul mocăniţa din Valea Hârtibaciului se află în proprietatea CFR/SAAF (proprietate publică a statului român).
Printre problemele prezentate în cadrul întâlnirii s-au semnalat următoarele