Localitatea vrânceană Suraia a fost epicentrul fraudei la referendumul de anul trecut. Acum, oamenii povestesc cum li s-au furat voturile. Cei vinovaţi spun că au fost ameninţaţi, dar s-au ales şi cu ceva foloase.
Comuna Suraia, de lângă Focşani, a intrat în folclorul naţional. Potrivit rechizitoriului DNA, numai pe lista suplimentară a uneia din secţiile de votare, 163 de persoane s-au trezit "votate" fără să intre în cabina de vot. Secţia 287 a devenit simbol naţional, iar cei şapte membri ai biroului electoral - un fel de apostoli ai votului multiplu. Între timp, inculpaţi, într-un dosar penal.
Unii localnici povestesc cu scârbă cum li s-au furat voturile la referendumul de anul trecut, iar alţii nu vor să-şi mai aducă aminte. Tineretul e la muncă, în Italia, iar bătrânii îşi văd de cazanele de ţuică, că tulburelul de Vrancea tocmai fierbe în butoaie. Legenda spune că, acum vreo 60 de ani, surăienii l-au aruncat în Siret, cu tot cu maşină, pe însuşi Ceauşescu, care venise cu colectivizarea. Deunăzi, a făcut vâlvă Gâdea, care i-a dat un televizor şi o antenă unui veteran de război ca să zică de rău de procurori. Moşul plăteşte azi abonamentul cu 70 de lei mai mult ca înainte.
Poştaşul din Suraia sună doar o dată!
Vestea că toţi cei şapte membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 287 din comuna lor au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraudarea votului îi lasă rece, atât pe inculpaţi, cât şi pe votanţii din Suraia. Au alte probleme. "Nu ştiu dacă am vreo satisfacţie... Dacă aş zice că da, ar zice oamenii ăia că le vreau răul! Or, io nu vreau rău’ nimănui! Şi-aşa n-o să se schimbe nimic... N-am încredere nici în oameni, nici în Justiţie!", oftează Aurora Lazăr, nevasta cârcimarului din Suraia. Tocmai e în deranj mare, că nu ştie cum să se mai împartă între oala cu zacuscă şi ailaltă cu tocană de legume care bolborosesc încet pe pl