Guvernul italian vrea să reducă fiscalitatea pentru angajaţii cu venituri medii, să stimuleze angajările prin deduceri fiscale, să înlesnească reducerea creditelor neperformante din sectorul bancar şi să impoziteze suplimentar pensiile mari şi câştigurile de capital.
Proiectul de buget, discutat marţi de guvern, cuprinde măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar şi a taxelor, executivul vizând încadrarea într-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeană şi totodată revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit înainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare. Proiectul ar putea fi modificat după ce va ajunge în Parlament.
Guvernul italian vrea să reducă deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB în 2015 şi mai puţin de 0,1% din PIB în 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citată de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.
Aceste promisiuni au fost aplaudate de către premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma şi a consultat proiectul de buget împreună cu premierul Letta. Katainen consideră că Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor că situaţia economică din zona euro se ameliorează. Totodată, măsurile din buget combat divergenţele economice dintre nordul şi sudul Europei, consideră liderul finlandez.
Letta vrea de asemenea să ridice taxa pe câştigurile de capital de la 20% la 22%, să scadă cheltuielile din sănătate cu 500 milioane euro anul viitor şi 1 miliard de euro în 2015 şi să reducă la jumătate indexările automate ale pensiilor din sistemul public pentru pensionarii care primesc de cinci ori pensia minimă, potrivit unui draft obţinut de Bloomberg.
Potrivit agenţiei Ansa, reducerea taxelor asupra salariilor ar putea totaliza peste 5 miliarde euro anul viitor.
Şomajul din