Succesul reducerii TVA la pâine oferă motive de optimism administraţiei. Ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat ieri că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.
Constantin a afirmat la Titu (Dâmboviţa) că măsura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luată după evaluarea efectului reducerii TVA la pâine.
El crede că măsura reducerii TVA la carne nu va avea implicaţii asupra veniturilor bugetare, drept urmare nu trebuie prevăzut nimic special în bugetul pe 2014.
„Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA la carne. Anul acesta într-adevăr au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere odată cu reducerea TVA. Se reduce TVA de la 24% la 9%. Obiectivul pe care l-a avut FMI, şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României, a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi. După o perioadă, să zicem un an, se va face o evaluare dacă efectul reducerii TVA la pâine a fost benefic, în sensul că s-a redus preţul pâinii, că am salvat acele societăţi, am salvat locuri de muncă, dar am avut şi încasări cel puţin egale la bugetul de stat. Dacă toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem să reducem TVA şi la alte produse“, a spus ministrul agriculturii. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu a anunţat săptămâna trecută că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24%. Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea accizelor la alcool şi bunuri de lux.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013