Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an și cu o mortalitate de 3.101 decese anual. Medicii atrag atenţia însă că, luată din pripă şi tratată corect, această boală poate fi vindecată. Totul este să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor și să ții cont de câteva măsuri de prevenire foarte simple.
1. EVITĂ SĂ DEVII SUPRAPONDERALĂ: obezitatea crește riscul pentru cancer mamar după menopauză, perioada când incidența acestei afecțiuni este maximă.
2. HRĂNEŞTE-TE SĂNĂTOS : consumă cât mai multe fructe, legume și cereale integrale și cât mai putine băuturi carbogazoase, carbohidrați și grăsimi. Proteinele se pot obține din piept de pui și pește, renunță, aşadar, la carnea de porc.
3. FĂ MIŞCARE ÎN FIECARE ZI. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
4. CONSUMĂ ALCOOL CU MODERAŢIE. Băuturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.
5. EVITĂ „TERAPIA DE SUBSTITUŢIE HORMONALĂ". Terapia hormonală la menopauză crește riscul bolii. Dacă totuși trebuie să iei hormoni pentru a "îmblânzi" simptomele menopauzei, evită pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizează-le numai 3 ani.
6. DACĂ IEI MEDICAMENTE blocante ale estrogenului și ai peste 60 de ani, consultă medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substanțelor tamoxifen și raloxifen.
7. NU FUMA. Fumatul pe o perioadă îndelungată este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.
8. HRĂNEŞTE-ŢI LA SÂN COPILUL cât mai mult timp posibil. Mamele care alăptează cel puțin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.
9. PARTICIPĂ LA SONDAJE ŞI CAMPANII care implică prevenția cancerului mamar - în felul acesta vei fi mereu la curent cu noutăţile din domeniu.
10. FĂ SPORT. Exercițiul fizic