Romania ar putea beneficia de fonduri europene pentru realizarea unor proiecte energetice, prin facilitatea Connecting Europe, care are un buget total de 5,85 miliarde de euro, dupa ce luni Comisia Europeana a adoptat o lista de obiective energetice prioritare in Europa.
In luna august, la intalnirea cu ambasadorii Romaniei, presedintele Traian Basescu a cerut un efort diplomatic sustinut, pentru realocarea banilor din Connecting Europe de la proiectele circumscrise Coridorului Sudic catre infrastructura de transport rutier si feroviar, in compensarea esecului Nabucco. In luna iunie, proiectul gazoductului Nabucco, in care era implicata Romania, a esuat oficial, dupa ce concernul Shad Deniz a ales conducta Trans-Adriatica (TAP) pentru transportul gazelor din Azerbaidjan, in lipsa unui sprijin in Consiliul European si in Comisie pentru Nabucco.
"Tineti cont ca Romania, in sustinerea ei pentru proiectul european, nu s-a asezat intre South Stream si Nabucco, a spus pur si simplu Nabucco. Pentru ca acest proiect corespundea dezideratelor de multiplicare a surselor de aprovizionare a Uniunii Europene. De aceea, un efort si diplomatic, dar si tehnic, sustinut tehnic din partea Guvernului trebuie sa fie legat de proiectele de infrastructura regionala gestionate direct de Comisia Europeana.
Sunt solutii si avem nevoie si de modernizarea cailor ferate si de modernizarea drumurilor nationale si sunt bani, altii decat fondurile de coeziune, sunt asa numitele programe Connecting Europe, fie ca vorbim de cai ferate, de drumuri, de trenuri de mare viteza, de extinderea internetului in banda larga si asa mai departe. Deci, toti diplomatii, acreditati in state membre ale Uniunii Europene trebuie sa sustina aceasta nevoie, de compensare a Romaniei", a afirmat presedintele Traian Basescu, la reuniunea din 27 august.
Conform unor surse di