Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) a fost somat să facă demersurile necesare pentru a obţine acreditarea ISO, în caz contrar riscând ca serviciile prestate să fie neconvingătoare în faţa instanţelor.
Expertizele medico-legale realizate de medicii legişti din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală riscă să nu mai reprezinte probe concludente, dacă până la sfârşitul acestui an nu se obţine acreditarea conform standardului de calitate ISO 9001. Avertismentul a venit către serviciul judeţean din partea Consiliului Superior de Medicină Legală, care a impus şi termenul privind acreditarea.
Conform declaraţiilor medicului-şef Liviu Radu, acreditarea presupune mai mult o reorganizare formală a activităţii, fiind nevoie de proceduri clare de lucru. Va fi nevoie să se regândească formularistica, să se stabilească circuitul documentelor, să se ştie foarte clar cine face autopsia, cât durează, când se eliberează rezultatele etc.
„Se ştia de mai mult timp că trebuie să obţinem această acreditare. Iniţial s-a crezut că se poate realiza odată cu acreditarea spitalului, acum am primit această atenţionare, binevenită, zic eu, pentru că se creează o presiune să grăbim lucrurile. Vom fi consiliaţi în vederea acestui proces de acreditare, însă nu ştiu dacă se poate realiza până la sfârşitul anului. Deocamdată nu ştiu exact ce costuri presupune întreg procesul, vom afla de la consilieri. Nu cred însă că va necesita investiţii. Dacă s-ar impune condiţia ca autopsiile să se realizeze într-o morgă modernă, ar fi o problemă în întraga ţară, nu cred că sunt mai mult de două astfel de obiective la standarde”, a declarat medicul-şef.
SJML se finanţează în mare parte din fonduri proprii, obţinând anual, în medie, aproximativ 3 miliarde lei vechi din prestarea serviciilor către terţi, pe care riscă să le piardă în cazul neacreditării. În