Cu siguranta ai avut macar o data mainile pline de zgarieturi de la o pisica nervoasa, pe care ai fi dorit poate sa o mangai, dar care nici nu voia sa auda de asa ceva si te-a atacat fara mila.
Cum poti sa previi aceste episoade, venite din partea propriei pisici sau din partea animalului de companie de care ai fost de acord sa ai grija cat prietena ta e plecata din oras? Cum stii cand e cazul sa lasi mata in pace si cand merita sa incerci sa o imbunezi putin? Iata cateva sfaturi in acest sens, oferite de Prevention:
1. Agresiune redirectionata
Cateodata factori externi enerveaza pisica. Poate ca tocmai vede motanul vecinului intrand in curtea ei sau are o cearta, de care tu esti strain, cu catelul. Apoi apari tu si ea isi varsa nervii pe tine. Ce poti sa faci sa previi una ca asta? Stai departe de ea, in special daca vezi ca da din coada sau are urechile date pe spate. Acesta este un semnal ca este gata de atac si ca ar putea urma zgarieturi, scuipat, muscaturi si cine stie cate alte torturi.
Poate sa ramana in aceasta stare de agitatie si cateva ore, asa ca ofera-i timp sa se relaxeze. Inchide draperiile pentru a face camera mai intunecata si las-o singura.
Atunci cand va fi gata sa interactioneze si sa redevina pisica blanda pe care o stii, va aparea singura. Indiferent ce ar fi, nu o pedepsi, caci asta o va face sa fie si mai agresiva.
2. Agresiune din cauza fricii
O pisica poate sa atace si de frica sau daca se simte amenintata. Poate ca intinzi mana pe sub canapea sa o scoti, dar ea crede ca vrei sa ii faci rau, ori ridici vocea la telefon si apoi te apropii de ea, iar ea crede din nou ca vrei sa o agresezi.
Daca vezi ca ii este teama de tine, indiferent de cat de prietenoase ar fi intentiile tale, lasa-le pe mai tarziu. Daca vrei neaparat sa scoti pisica din l