Valoarea depozitelor garantate prin schema locală de protecţie a debitorilor a ajuns la 155 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie, fiind cu aproape 5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.
Faţă de finalul trimestrului anterior, valoarea acestor depozite a crescut cu un procent.
Depozitele garantate de Fond reprezintă 56% din valoarea totală a depozitelor atrase de cele 31 de bănci participante la schema locală de garantare, de 176 miliarde de lei. Celelalte zece bănci din sistem funcţionează în regim de sucursală, iar depozitele atrase de acestea sunt garantate prin schemele de protecţie din ţările de origine ale băncilor-mamă.
„Numărul titularilor de depozite garantate a fost de 14,9 milioane de persoane fizice şi juridice la sfârşitul lunii septembrie, din care 99,8% erau acoperiţi în totalitate întrucât deţineau depozite de valori inferioare plafonului de garantare“, potrivit reprezentanţilor Fondului. Plafonul de garantare este de 100.000 de euro (în echivalent lei) per deponent per bancă.
Aceasta înseamnă că un deponent care are mai multe depozite a căror valoare cumulată depăşeşte 100.000 de euro, toate la o singură bancă, primeşte doar 100.000 de euro dacă banca respectivă nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile. Dacă depozitele sunt constituite la mai multe bănci, deponentul ar primii maximum 100.000 de euro pentru fiecare dintre aceste bănci, în situaţia ipotetică în care toate ar avea probleme cu onorarea obligaţiilor.
Cea mai mare creştere a fost înregistrată în trimestrul al treilea de depozitele populaţiei, stocul acestora majorându-se cu echivalentul a 1 miliard de lei.
Depozitele companiilor au înregistrat un avans de 0,6 miliarde de lei. Clienţii persoane fizice aveau depozite garantate de 120 miliarde de lei, iar firmele avea