Proiectele din zonele Natura 2000 şi transportul pe fluviul Dunărea sunt două chestiuni discutate de reprezentanţii societăţii civile cu cei ai Ministerului Fondurilor Europene într-o reuniune ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel, ONG-urile le cer autorităţilor să regândească planurile ce ar urma să se desfăşoară în aceste zone protejate, cât şi modul în care ar urma să se desfăşoară transportul pe fluviul Dunărea.
ONG-urile de mediu fac parte dintr-un Comitet Interinstituţional alături de Ministerul Fondurilor Europene, această entitate urmând să semneze un Acord de parteneriat pentru perioada 2014-2020, document ce stabileşte lista priorităţilor de finanţare pentru următorii şase ani.
„În această primă versiune oficială se găsesc câteva puncte asupra cărora WWF solicită o intervenție imediată: conservarea biodiversității prin susținerea implementării rețelei Natura 2000, microhidrocentralele și impactul acestora asupra ecosistemelor râurilor, precum şi transportul fluviatil din perspectiva impactului pe care investițiile propuse l-ar putea avea asupra speciilor de pești și păsări și, implicit, asupra comunităților de pescari.
WWF, împreună cu partenerii de la Societatea Ornitologică Română, solicită autorităților publice clarificări asupra modului cum este gândită faza de implementare a acestor planuri de management, ce e esențială pentru îndeplinirea obiectivelor Natura 2000, și asupra programului prin care vor fi alocate fonduri pentru implementarea lor. În cadrul Acordului se vorbește despre plăți compensatorii, dar în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală nu există o prioritate financiară identificată prin care să fie gândite asemenea plăți”, precizează reprezentanţii WWF.
În ceea ce privește transportul fluvial, Acordul prevede acțiuni de dragare a fluviului Dunărea pentru dezvoltarea navigației și com