Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara a facut parte dintr-o delegatie care a facut o vizita in Japonia, pentru stabilirea unor relatii de colaborare in invatamantul superior si de cercetare. Vizita a fost un real succes.
- Cu ce impresii ati revenit din Japonia?
- A fost o deplasare, in Japonia, in cadrul unei delegatii ministeriale condusa de domnul ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu. Am facut parte din ea alaturi de alti trei colegi rectori si doi directori ai unor prestigioase institute de cercetare din Romania. Este vorba despre Intitutul de Fizica de la Magurele – care tocmai a castigat unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare din Europa, din momentul de fata, pe laser - precum si de Institutul de Seismologie din Romania. In urma celor constatate acolo am convingerea ca Romania poate sa intre in parteneriate extrem de puternice, cu institute de cercetare din Japonia, cu universitati din Japonia. Cred ca aceasta orientare a noastra spre Est este una bine venita, deoarece este cunoscuta eficienta, eficacitatea, seriozitatea si performantele nipone si ale Asiei in general.
- Ati participat si la un Congres important…
- Tot cu aceasta ocazie am participat si la un congres mondial de maxima importanta si anvergura, despre stiinta si tehnica in societate, despre modul in care rezultatele cercetarii din diferite domenii sunt aplicate efectiv in societate, despre modul in care pot duce la cresterea nivelului de trai, a cunoasterii si prosperitatii. Congresul a fost unul de maxima importanta la nivel mondial, la el au participat inclusiv premierul Japoniei, vicepremierul Rusiei, multi ministri, secretari de stat, rectori ai unor universitati renumite si directori ai unor institute de cercetare, dornici sa intre in colaborari si parteneriate cu universit