Vezi
Lecturi publice, insotite de video-proiectii si o prezentare detaliata a cunostintelor populare mostenite din batrani despre bolta cereasca si mitologia asociata anumitor stele si constelatii au avut loc azi, 15 octombrie, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Actiunile au marcat Ziua Constelatiilor Romanesti Traditionale, un eveniment din cadrul unui proiect national initiat de Planetariul din Baia Mare.
Proiectul „Constelatii Romanesti Traditionale”, care isi propune redescoperire si promovarea mitologiei stelare romanesti, se desfasoara in parteneriat cu mai multe muzee, observatoare astronomice, planetarii si societati astronomice prestigioase din mai multe localitati ale tarii. Organizatorii spun ca proiectul a starnit interesul publicului, dar mai cu seama pe cel al cercetatorilor care au avut astfel posibilitatea sa se ocupe indeaproape de reprezentarile populare romanesti ale boltii ceresti.
“In studiile noastre etnologice din ultima perioada ne-am aplecat mai putin asupra a ceea ce a insemnat cerul pentru taranul roman si, prin acest proiect, am reusit sa deschidem o noua oportunitate de cercetare in domeniu, sa putem sa aprofundam ceea ce stiam deja si sa le personalizam pentru zona judetului nostru, sa vedem daca avem aici ceva aparte fata de cea ce se cunoaste “, a spus muzeograful Janeta Ciocan.
Coordonatorul proiectul, Mircea Lite, sustine ca prin acest program se doreste „redescoperirea si promovarea cerului romanesc, asa cum l-au vazut si interpretat stramosii nostri” si ca la finalul proiectului toate constelatii romanesti identificate vor fi prezentate intr-un film.
„Dupa aceasta conferinta incercam sa punem bazele unei asociatii profesionale a planetariilor si observatoarelor astronomice din Romania, cu care sa iesim mult mai mult spre exterior. De asemenea, vom avea un film cu toate cele