Primarii trenează aplicarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, de teamă că îşi vor pierde votanţii, dar cer despăgubiri de la stat.
România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat risc de cutremur. Dacă s-ar produce un seism catastrofal, valoarea daunelor ar putea ajunge la 4,4 miliarde de euro, potrivit directorului general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Nicoleta Radu-Neacşu.
Pe lângă cutremure, ţara noastră se confruntă frecvent cu inundaţii şi alunecări de teren. Anual, statul alocă sume importante pentru a despăgubi sinistraţii, în loc să aplice legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei. Dacă proprietarii de locuinţe ar avea asigurare, asigurătorul i-ar despăgubi în cazul în care casele lor ar fi măturate de ape. Astfel, statul nu ar mai trebui să dea bani pentru refacerea lor, ci ar putea susţine reconstrucţia şcolilor, spitalelor sau drumurilor afectate de viituri.
Nepăsare costisitoare
Numai că de la lege la realitate calea e lungă şi încurcată. Pe de o parte, legea prevede amendarea proprietarilor care nu îşi fac asigurare. Dar primarii nu se complică să aplice legea pentru că un proprietar amendat înseamnă un alegător în minus.
De exemplu, pentru cele peste 4.150 de case din satele gălăţene peste care s-au rupt norii în septembrie au fost deschise doar 30 de dosare de daună, pentru care asigurătorii vor plăti peste 306.162 de lei, pentru că foarte puţini proprietari s-au asigurat. În schimb, Guvernul a alocat ajutoare de urgenţă de peste 27 milioane de lei pentru sinistraţii din aceste sate.
Amenda, înlocuită cu scutiri de impozite
Soluţia amendării proprietarilor nu este bună, este de părere Bogdan Andriescu, preşedintele UNISICAR. "Oamenii percep asigurarea ca pe un bir. Ca să îi convingi să semneze poliţa, trebuie să