Hebes Chasma, cunoscut ca "Marele Canion" de pe Marte, poate fi studiat în cele mai mici detalii cu ajutorul unor fotografii 3D de o fineţe fără precedent, făcute de sonda Mars Express, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Potrivit Daily Mail, Sonda Mars Express lansată de ESA a zburat deasupra acestei regiuni de pe Planeta Roşie de foarte multe ori, dar acest set de opt fotografii 3D dezvăluie pentru prima dată canionul Hebes Chasma în cele mai mici detalii. Canionul Hebes Chasma reprezintă o zonă "închisă", adâncă de opt kilometri, care se întinde pe 315 kilometri pe direcţia est-vest şi pe 125 kilometri de la nord la sud în punctul de lăţime maximală.
FOTO evz.ro
"Marele Canion" de pe MARTE
Cercetătorii speră că Hebes Chasma şi reţeaua de canioane din vecinătate vor putea să ofere informaţii noi şi relevante despre trecutul geologic al planetei Marte.
Sfâşiate de forţele tectonice, Hebes Chasma şi canioanele din imediata apropiere, au o origine asociată cu aceea a regiunii vulcanice Tharsis, aflată în vecinătate. Tharsis este o regiune uriaşă de pe Marte apărută în trecutul vulcanic al planetei.
Pe măsură ce protuberanţa Tharsis se umplea cu magmă, în timpul primului miliard de ani din existenţa planetei Marte, crusta înconjurătoare a început să se întindă, apoi a fost sfâşiată şi s-a prăbuşit şi a condus la formarea unor bazine uriaşe.
Unul dintre acestea este Hebes Chasma, iar complexul tipar de dislocare a scoarţei poate fi văzut în toată această zonă depresionară, fiind evidenţiat cu ajutorul imaginilor 3D realizate de sonda europeană.
În centrul canionului Hebes Chasma se află o terasă cu vârful aplatizat - o formaţiune înălţată de scoarţă marţiană, cu vârful plat şi părţi laterale netede.
Niciun alt canion de pe Marte nu prezintă o formaţiune similară, iar