Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peter Hansen și Robert Shiller pentru lucrările lor în domeniul analizei prețurilor pe piețele financiare.
Eugene F. Fama și Lars Peter Hansen, ambii profesori la Universitatea din Chicago, alături de Robert J. Shiller, profesor la Universitatea Yale, au fost recompensați cu ‘Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel’, după cum este numele oficial al premiului, și opt milioane de coroane (1,2 milioane de dolari) pentru cercetări care au îmbunătățit prognoza privind prețurile activelor pe termen lung și au ajutat la apariția indicelui pentru fonduri pe piețele bursiere. „Nu existe metode de a prezice prețul acțiunilor și obligațiunilor în următoarele zile sau săptămâni. Dar este foarte posibil să prevezi cursul general al acestor prețuri pe perioade îndelungate de timp, cum ar fi trei până la cinci ani. Aceste cercetări au fost făcute și analizate de laureații de anul acesta”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel, prezentat de Agerpres.
„Evoluția prețurilor activelor este extrem de importantă în adoptarea deciziilor referitoare la economii, cumpărarea de locuințe și politica economică națională. O evaluare greșită a activelor poate contribui la crizele financiare și, așa cum a arătat recenta recesiune globală, astfel de crize pot afecta întreaga economie”, a adăugat Comitetul Nobel. Odată cu atribuirea premiului pentru Economie se încheie sezonul 2013 al Premiilor Nobel.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost primit tot de doi cercetători americani: Alvin Roth și Lloyd Shapley pentru teoria alocărilor stabile și designul pieței. De altfel, economiști americani sunt mari câștigători ai Premiilor Nobel pentru Economie. În ultimii zece ani, 17 laureați din 20 au fost americani. Premiul Nobel pentru eco