Dacă proiectul Roşia Montană va fi declarat, prin lege, ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, vom expune România la presiuni politice şi economice din partea investitorilor străini, susţine un senator liberal. Ministrul Dan Şova nu a găsit argumente să îl contrazică.
Ministrul Dan Şova nu a reuşit marţi să explice parlamentarilor din Comisia specială de ce este neapărat necesar ca statul român să cedeze către RMGC dreptul de a face exproprieri pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Subiectul exproprierilor a fost deschis de către senatorul PNL Dumitru Popescu, în opinia căruia „se va crea un precedent periculos”, pentru că există riscul ca România să fie expusă unor presiuni politice şi economice.
„Cred că ne aflăm în faţa unui fenomen extrem de periculos pentru întreaga economie naţională. A declara prin lege, prin votul Parlamentului, un proiect (Roşia Montană, n.r.) ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, din punctul meu de vedere expunem România la presiuni politice, din partea multor ţări. Vor fi ţări care vor face presiuni pentru ca investitorii străini să obţină aceleaşi facilităţi pe care le dăm RMGC în acest moment. Va fi o presiune şi politică şi o presiune economică”, a declarat Dumitru Popescu.
Şova spune că procedurile de expropriere derulate de stat durează prea mult timp
În acest context, senatorul liberal i-a cerut lui Dan Şova să îi explice de ce este neapărat nevoie ca statul să cedeze RMGC dreptul de a face exproprieri. Ministrul marilor proiecte a ocolit însă răspunsul. „Exproprierile nu au fost concepute ca o facilitate pentru ei (RMGC, n.r.), ci tot pentru statul român”, a spus Şova, argumentând că, prin acordarea acestui drept, RMGC va plăti taxele şi obligaţiile băneşti către proprietarii expropriaţi. În plus, ministrul Şova susţine că este vorba de o procedură strict administr