Şi s-a întâmplat. Nokia a luat cel mai mare senzor pe care l-a creat pentru un telefon mobil şi l-a pus pe ultimul său smartphone. I-a ieşit Lumia 1020, una dintre ultimele salve de tun înainte ca tunul să intre în muzeul Microsoft. Şi noi l-am trimis pe străzi pe a trage câteva poze.
Nokia Lumia 1020 are o cameră foto de 41 megapixeli şi oricine încearcă să spună că acest telefon e ceva mai mult decât camera greşeşte. Este un pas firesc al Nokia să aducă senzorul din 808 PureView în lumea Windows Phone 8 şi acesta e rezultatul. Prima mea impresie, când am putut testa telefonul, a fost că e un Lumia 920 cu o „cocoaşă“ crescută pe lângă cameră.
Am făcut poze, am filmat, timp de peste o săptămână l-am purtat în buzunar şi m-am regăsit din nou în ecosistemul Windows Phone 8. Îşi merită banii? (sic!) Asta rămâne de văzut, rămâne de vorbit şi vorbele sunt mai jos. Hardware
Voi compara constant Lumia 1020 cu Lumia 920 nu pentru că acesta din urmă ar fi cel mai bun, ci pentru că sunt atât de asemănătoare. Lumia 925 are o altă construcţie, are un alt curs faţă de cele două. Lumia 1020 e mai uşor decât Lumia 920, vine în la fel de multe culori ca mai vechiul său „frate“ şi are o cameră de 41 megapixeli pe spatele său. Este cea mai mare de pe telefoanele mobile şi le-ar face invidioase şi pe cele din multele aparate foto compacte, mirrorless sau DSLR, deşi dimensiunea senzorului este mai mică.
Are un ecran de 4,5 inci la rezoluţie HD şi e pe tehnologie AMOLED. Foloseşte microSIM şi este compatibil cu reţelele 4G/LTE, iar greutatea sa totală este de 158 grame. Memoria RAM e de 2GB - cea mai mare din telefoanele Windows Phone 8, dar asta pentru că Nokia are nevoie de memorie RAM pentru procesarea pozelor - şi spaţiul de stocare de 32GB.
Procesorul este un Qualcomm dual-core deja celebru printre telefoanele cu Windows Phone 8, iar