Două zile cruciale pentru Iran. Autorităţile de la Teheran şi marile puteri internaţionale - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania - încep astăzi la Geneva negocierile pe tema dosarului nuclear iranian. Miza este ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse iranienilor. Presiunile sunt şi ele pe măsură însă. Israelul cere comunităţii internaţionale să nu facă greşeala de a renunţa la sancţiuni, în timp ce câţiva senatori americani se declară gata să facă un prim pas, dacă Iranul va respecta cerinţele Americii.
Reuniune cu miză importantă astăzi şi mâine la Geneva. Se reiau negocierile cu Iranul, întrerupte acum jumătate de an. Pentru a finaliza un eventual acord, şeful diplomaţiei iraniene a cerut o reuniune ministerială cu cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU plus Germania. Mohammad Zarif consideră că e posibil ca până mâine să se finalizeze foaia de parcurs.
Cu alte cuvinte, să fie conveniţi paşii pe care Teheranul trebuie să îi facă pentru a convinge comunitatea internaţională că programul său nuclear nu are scop militar şi de a se ajunge într-un final la ridicarea sancţiunilor economice şi politice impuse de Occident. În acest sens, iranienii vor prezenta comunităţii internaţionale un plan.
"Vrem să schimbăm abordarea din ultimii şase ani care nu a dat niciun rezultat", a scris ministrul Zarif. Cu alte cuvinte linia dură, de confruntare, adoptată de fostul preşedinte Mahmud Ahmadinejad.
Iranul nu îşi doreşte ca îmbogăţirea uraniului să fie suspendată, limitată sau stopată. Intenţionează în schimb să discute despre nivelul, forma şi cantitatea îmbogăţirii, a indicat adjunctul şefului diplomaţiei iraniene.
Cu totul, negocierile ar putea dura între şase luni şi un an, apreciază iranienii. Şi, pentru prima dată, negocierile de la Geneva cu Iranul vor avea loc în limba engleză, rel