Scris de M. Hoster - Cum furtul bicicletelor a devenit destul de comun și de neplăcut pentru proprietari, la Timișoara a devenit funcțională o bază de date în care proprietarii îşi pot înscrie vehiculul. Eventualii cumpărători pot verifica dacă ceea ce doresc să achiziţioneze este furat, bicicleta fiind raportată în acest sens ca „subtilizată”.
Pentru o mai mare linişte a proprietarilor de biciclete a fost realizat … Registrul de Biciclete. Acesta este un site disponibil la adresa www.registruldebiciclete.ro în care proprietarul îşi crează un cont şi îşi înregistrează bicicleta/bicicletele completând câteva câmpuri: marca, modelul, seria de cadru, culoarea şi o scurtă descriere a bicicletei, precum şi cateva poze cât mai clare cu respectiva bicicletă, în special pentru a se vedea semnele ei distinctive (date care nu vor fi afişate public) pentru a putea a avea o dovadă în plus că bicicleta îi aparţine.
Dacă din nefericire, persoanei îi este furată bicicleta, acesta se loghează pe contul său din Registru şi selectează bicicleta în cauză (se poate ca persoana să aibă mai multe biciclete înregistrate pe contul său) şi o declară furată, completând în prealabil date despre locaţia de unde i s-a furat bicicleta cât şi date de contact în caz că o găseşte cineva. Acest lucru va publica bicicleta respectivă în lista bicicletelor furate, într-o zonă bine determinată de pe site (în meniul Cauta->Biciclete Furate), fapt ce îi va creşte şansele de recuperare de vreme ce vizibilitatea dispariţiei sale va fi semnalată la nivel naţional. „Biciclete se vor mai fura, nu avem pretenţia să afirmăm că vom putea opri acest lucru, însă e un pas în plus pentru descurajarea furturilor”, au anunţat iniţiatorii site-ului.
În a doua parte a proiectului aceştia îşi propun ataşarea pe biciclete a unor coduri numerice şi/sau coduri QR care vor permite oricând şi de oriunde ide