Gruia Stoica, patronul GFR, face declaraţii după eşecul privatizării CFR Marfă.
gândul transmite LIVE TEXT
UPDATE 18:45
"Nu ne-am dus să cumpărăm televiziuni, ne-am dus să cumpărăm o societate din domeniul nostru de activitate"
"Nu am fost favorizaţi. Am făcut o ofertă foarte avantajoasă, 200 de milioane de euro pentru 51 la sută din acţiuni la CFR Marfă. Am evaluat compania la 400 de milioane de euro".
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a afirmat luni seara că Grup Feroviar Român ar fi putut plăti luni pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat.
"Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi (luni n.n.), renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia (în luna iunie - n.r.), însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului (începutul lunii septembrie - n.r.), şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare", a afirmat Mănescu.
Privatizarea CFR Marfă a eşuat luni, iar contractul a încetat pe deplin drept. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că sunt condiţii din contract "neîndeplinite independent de voinţa părţilor", în timp ce GFR acuză comisia de privatizare că nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau.
În opinia GFR, privatizarea CFR Marfă a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţion