Sindicaliştii din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar propun centralizarea reţelei de cabinete medicale şcolare, iar potrivit iniţiativei, medicina şcolară ar putea fi coordonată de spitalele de copii.
Cabinetele medicale şcolare ar putea să revină în subordinea unităţilor medicale cu profil pediatric, potrivit unei propuneri a sindicatului Sanitas. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat, însă, acum aproape o lună, că urgenţele din şcoli ar putea fi asigurate doar de către asistenţii medicali, iar pentru consultaţii elevii ar urma să fie îndrumaţi către medicii de familie.
"Ministrul Sănătăţii a lăsat să se înţeleagă că nu ar mai fi nevoie de medicina şcolară. Noi solicităm trecerea medicinii şcolare în subordinea unităţilor sanitare cu profil pediatric. În cadrul unităţilor de învăţământ ar trebui să se menţină cabinete şcolare deservite de medic de medicină şcolară şi de către asistentă", a arătat preşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman. În judeţul Cluj, un medic ajunge să se ocupe de aproape 10 mii de elevi, din 5 unităţi şcolare. În opinia sindicaliştilor, în cazul afecţiunilor acute, copiii nu pot fi trecuţi pe o listă de aşteptare la medicii de familie. "Copilul nu poate fi trecut pe o listă de aşteptare în cazul unei afecţiuni acute. El trebuie consultat cât mai repede, iar, de regulă, asta se întâmplă la şcoală. Cabinetele medicale şcolare pot fi coordonate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii şi pot să aparţină de un spital de copii", a punctat Roman. În cazul comunităţilor mici, unde nu există unităţi medicale cu paturi, coordonarea, arată sindicaliştii, s-ar putea face de la nivel judeţean.
Pe de altă parte, reprezentanţii spitalelor de copii susţin că profilaxia şi medicina şcolară ar putea să ţină de ambulatorii, spitalele urmând să se ocupe doar de soluţionarea cazurilor acute. "E o problemă de sist