În urma articolului Viceprimarul Stoia despre renovarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara: „E o chestie tipic evreiască”, publicat de www.ziuadevest.ro, vineri, 11 octombrie, Teatrul Naţional Timişoara şi Comunitatea Evreilor din Timişoara au ţinut să-i dea o replică viceprimarului Traian Stoia.
Astfel, marţi, 15 octombrie, Teatrul Naţional şi Comunitatea Evreilor au trimis câte un comunicat de presă, în care demontează unele afirmaţii ale edilului şi îl acuză de discriminare. La cererea celor două organizaţii, redăm integral comunicatele.
Teatrul Naţional Timişoara, prin vocea Codruţei Popov, secretar literar, prezintă stadiul lucrărilor de renovare a sinagogii din Fabric şi neagă implicarea Fundaţiei Caritatea în administrarea imobilului.
„În 7.05.2009, prin contract de comodat, Federația Comunităților Evreiești din România, în calitate de comodant (și nicidecum Fundația Caritatea, cum afirma dl viceprimar Traian Stoia în conferința de presă), a dat spre folosință Teatrului Național sinagoga desacralizată din cartierul Fabric pe o perioadă de 35 de ani, „în vederea reamenajării clădirii de către comodatar (Teatrul Național) și a utilizării ei ca sală de spectacole și ca centru cultural”. Menționăm că încă din anul 2008, Teatrul Național avea experiența recuperării spațiului cvasi-abandonat al fostului manej imperial, parte din vechiul bastion al Timișoarei, ce avea să devină sala multifuncțională de spectacole cunoscută azi ca Sala 2 a TNTm (cu ocazia inaugurării căreia, în 25 ianuarie 2010, primarul Gheorghe Ciuhandu lansa demersul Timișoara Capitală Culturală Europeană).
În 2009, în momentul preluării de către Teatrul Național a Sinagogii din cartierul Fabric, la 24 de ani de la încheierea oricărei activități de cult, acoperișul se afla într-o stare avansată de degradare; pereții și lemnăria clădirii erau ude și a