Cu cât cresc mai mult în popularitate, Twitter şi alte reţele sociale sunt tot mai des asociate cu intimidările şi agresiunile virtuale, iar în cazuri rare, cu sinuciderea adolescenţilor.
Cazuri, precum cel al tinerei britanice Hannah Smith, care s-a sinucis la 14 ani după ce a fost abuzată online pe site-ul Ask.fm, au evidenţiat în mod extrem pericolele pe care social media le prezintă în rândul celor tineri.
Dar, la fel de bine, noul tip de comunicare online şi-a demonstrat şi capacitatea şi puterea pozitivă în astfel de cazuri. În august, o adolescentă din Canada a testat acest lucru când a scris pe Twitter că are de gând să-şi ia viaţa. Utilizatori îngrijoraţi din toată lumea au intervenit în încercarea de a o răzgândi.
Potrivit „Daily Mail”, noi cercetări arată că Twitter poate fi folosit, la fel de bine, ca o forţă preventivă, de vreme ce este reţeaua socială asociată cu cele mai multe anunţuri de acest gen.
Cercetători la Universitatea Brigham Young, din Utah, a descoperit că „numărul postărilor legate de sinucideri a coincis cu rata sinuciderilor din zona respectivă”. Aceştia au urmărit milioane de postări din America, timp de trei luni, şi au descoperită că rata îngrijorătoarea a postărilor ameninţătoare în această privinţă din fiecare stat era direct corelată cu rata actuală a sinuciderilor.
Autorii studiului au găsit 37.717 de postări tulburătoare, care menţionau sinuciderea ca opţiune sau care erau asociate cu hărţuirea virtuală, aparţinând 28.088 de utilizatori. În statul Alaska, echipa a identificat şi salvat 61 de indivizi, datorită postărilor lor. Este statul cu cea mai mare rată a sinuciderilor din SUA.
„Cu ajutorul acestor reţele, copiii şi adolescenţii pot spune lucruri pe care nu au curaj să le rostească în jurul părinţilor sau chiar al prietenilor”, a spus Christophe Giraud-Carrier, unul dintre autorii studiulu