Protestele continuă şi marţi, a doua zi consecutiv, în satul vasluian Siliştea, comuna Pungeşti, faţă de explorarea gazelor de şist.
Zeci de localnici, inclusiv preoţi, manifestează, după ce reprezentanţi ai companiei Chevron şi-au făcut apariţia în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist.
Oamenii spun că vor rămâne acolo şi peste noapte, pentru ca Chevron să nu aducă utilajele pe ascuns.
În continuare, ei solicită Guvernului României să dispună rezilierea contractului de extragere a gazelor de şist.
Ca şi luni, în comuna Pungeşti sunt mobilizate forţe impresionante de jandarmi şi poliţie, pentru ca protestatarii să nu mai blocheze drumul judeţean Vaslui-Pungeşti.
Informaţiile au fost prezentate marţi, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
Ministrul delegat pentru IMM şi mediu de afaceri, Maria Grapini, a spus cum va gestiona instituţia pe care o conduce situaţia de la Vaslui
Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.
Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisterne