Gutuile, fructele parfumate şi aurii ale toamnei, sunt extrem de bogate în vitamine şi minerale. Sunt recomandate mai ales în sezonul rece, pentru stimularea imunităţii, în infecţiile respiratorii, dar şi pentru arderea grăsimilor. Medicul Elena Mihai îţi prezintă cele mai importante beneficii ale acestor fructe. Răceală şi gripă
Cu un conţinut ridicat de glucide, de vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, gutuile întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte contra răcelii şi a gripei.
Infuzia de coji şi frunze de gutui, în combinaţie cu miere, calmează tusea, înlătură răguşeala şi eliberează căile respiratorii.
Maceratul din sâmburi de gutuie se administrează în bronşite. Se prepară astfel: se pun 15- 20 de seminţe în 50 ml de apă, se lasă la macerat opt ore, se strecoară şi se consumă câte o linguriţă de 3-4 ori/zi pe perioada tusei.
Pulpa rasă de la o gutuie, lăsată la infuzat în apă fierbinte, e un excelent remediu în caz de angină (se bea sau se foloseşte pentru gargară).
Pentru uzul extern se folosesc cataplasme din pulpa fructului, care se rade, se pune pe o pânză de bumbac şi se leagă în jurul gâtului (laringite, faringite şi ami g da lite). Digestie
Gutuia favorizează digestia şi reduce aciditatea gastrică. De asemenea, datorită proprietăţilor astringente şi a taninurilor pe care le conţine, o poţi folosi pentru tratarea diareei şi a enterocolitei (indicat e sucul de gutuie). Anemie
În caz de anemie e recomandată tinctura de gutui: 50 g gutuie se pun în 50 ml alcool alimentar, se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos o săptămână. Se iau câte 15 picături de 3 ori/zi. Tot pentru anemie este excelentă consumarea zilnic a unei gutui, crude sau fierte. Mai mult, pentru combaterea lipsei de poftă de mâncare se poate consuma jumătate de gutuie amestecată cu miere. Pancreas
Sucul de gutui aju