* Aurelian Dochia: "Încrederea este cel mai preţios activ al sistemului financiar"
Pierderea încrederii populaţiei în sistemul bancar şi afectarea protecţiei deponenţilor ar urma să fie considerate ameninţări la adresa stabilităţii financiare din ţara noastră, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Scopul acestei măsuri este să permită Băncii Naţionale a României (BNR) să implementeze măsurile de stabilizare şi în cazul băncilor de dimensiune mică, se explică în expunerea de motive a proiectului.
Tratarea posibilităţii pierderii încrederii populaţiei în sistemul bancar drept un risc pentru stabilitatea financiară este corectă, având în vedere că, de regulă, panicile bancare nu pornesc de la instituţiile de credit de dimensiuni mari, ci de la cele mici, "valul" propagându-se, apoi, în piaţă, este de părere analistul economic Aurelian Dochia. "Încrederea este importantă pentru întregul sistem financiar, nu doar pentru actorii mari. Aceasta reprezintă un bun comun al sistemului, cel mai preţios activ al său", ne-a declarat domnia sa.
Propunerea legislativă vine în condiţiile în care băncile vor fi obligate să aplice treptat criteriile Basel III, ceea ce urmează să facă necesare aporturi de capital suplimentar, arată Aurelian Dochia. Analistul a adăugat: "Pentru unele bănci prezente în România, atragerea de capital adiţional s-ar putea să se dovedească dificilă. Implementarea Basel III este un proces care se întinde pe mai mulţi ani, iar în această perioadă probabil vom vedea mai multe restructurări în sistemul bancar autohton, inclusiv renunţarea la piaţa românească venită din partea unor bănci care au o cotă redusă în totalul activelor. Din aceste motive, nu cred că trebuie să ne facem prea multe griji în privinţa unor bănci mici, care s-ar putea să nu mai fie aici peste câţiva ani".
În luna februarie a acestui an, Nicolae Cin