În primul film „Jurassic Park“, un doctor cu chef de experimente s-a jucat cu sângele unui dinozaur găsit într-un ţânţar şi şi-a făcut un parc cu dinozauri. Mai nou, cercetătorii au descoperit un ţânţar plin cu sânge de mamifer sau pasăre.
Acum 46 de milioane de ani, un ţânţar s-a înfruptat cu sângele unui animal, cel mai probabil o pasăre sau un mamifer, însă norocul său era deja pe sfârşite pentru că a căzut în apă şi s-a scufundat imediat după ce şi-a terminat masa.
În mod normal, asta nu ar fi fost o ştire, astfel de cazuri se petrec cu regularitate, însă este vorba despre singurul ţânţar descoperit vreodată în această stare de fosilizare. A fost nevoie de un concurs de împrejurări cu totul special ca insecta cu pricina să nu se descompună, ba mai mult, să devină singura fosilă de acest fel descoperită vreodată.
Ceea ce este şi mai ciudat este că ţânţarul preistoric a fost descoperit într-o rocă sedimentară de pe fundul apei care, în opoziţie cu chihlimbarul, conservă mult mai bine părţile organice ale unei vieţuitoare, fie ea şi insectă. Iar şansele ca aceasta să fie conservată astfel sunt aproape imposibile.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.