Expunerea la unde electromagnetice poate provoca modificări biologice asupra corpului uman, însă datele științifice disponibile nu arată vreun 'efect dovedit' asupra sănătății, potrivit Agenției Naționale Sanitare franceze
Raportul ANSES se bazează pe mai mult de 300 de studii științifice realizate in intreaga lume incepand din 2009. Concluziile sale 'nu evidentiaza vreun efect dovedit asupra sănătății', dar indica anumite efecte biologice.
Ce inseamna efect biologic? Este o modificare a organismului, fără a fi legat neapărat de o boală, afirma AFP. 'Dilatarea sau contracția pupilei în funcție de lumină, or schimbarea culorii pielii expuse la soare sunt exemple de efecte biologice', explică Dominique Gombert, director de evaluare a riscurilor de la ANSES.
Efectele biologice constate la om sau animal au avut legătură cu performanțele cognitive (de exemplu orientarea), somnul (modificarea encefalogramei) și fertilitatea masculină (modificarea parametrilor celulari ai spermatozoizilor).
ANSES relevă faptul că nu a putut 'stabili o relație de cauzalitate între efectele biologice descrise la om sau animal și eventuale efecte asupra sănătății'. In ceea ce priveste posibilitatea apariției de tumori cerebrale, unele studii epidemiologice publicate după 2009 indică 'un posibil risc pentru cei care utilizează intensiv telefonul'. Însă relația de cauzalitate nu a fost demonstrată, subliniaza agenția franceza.
În mai 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că utilizarea telefoanelor mobile ar trebui considerată 'posibil cancerigenă pentru om'. În consecință, ANSES recomandă reducerea expunerii la unde, în speciale cele produse de telefoanele mobile, în special în cazul copiilor și al utilizatorilor intensivi.
Întrebările referitoare la efectele undelor electromagnetice asupra sănătății s-au inmultit odată cu folosirea tot