Am luat o pauză de la proiectul meu pentru a mă întâlni cu unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţii Arduino din România, Viorel Spînu, fondatorul magazinului Robofun.
Pe Viorel l-am găsit la un eveniment cu specific corporatist – Cupa Agenţiilor la Gătit. Nu, Viorel nu este publicitar, însă este recunoscut de agenţiile de publicitate pentru creaţiile lui aflate la limita dintre artă şi robotică.
Fondatorul Robofun este puţin trecut de 30 de ani, are o strângere de mână puternică şi zâmbeşte sincer. Vorbeşte repede şi cu entuziasm despre electronică şi mecatronică şi am fost nevoit să-l rog să nu folosească foarte mulţi termeni tehnici pentru că riscam să devin o marionetă cu gura căscată care dă mecanic din cap.
Poate nu îl cunoaşteţi după nume, dar este puţin probabil să nu fi auzit de una din invenţiile lui. Este vorba de o tastatură construită din doze de bere Staropramen ce a fost expusă, anul trecut, la Webstock. Invenţia se foloseşte de un microcontroler Arduino, dar şi de un mini PC Raspberry Pi şi a captat interesul unor publicaţii de tehnologie din străinătate.
La Cupa Agenţiilor la Gătit, Viorel a venit cu două invenţii pe măsura evenimentului. La intrare am fost întâmpinat de o „harpă“ care în loc de corzi are linguri, furculiţe, polonice şi tigăi. Fiecare unealtă de gătit este conectată la un senzor capacitiv şi în momentul în care este atinsă scoate un sunet cu ajutorul unui music shield, conectat la o pereche de boxe.
O altă invenţie cu „specific culinar“ este tigaia conectată la Facebook. Nu, nu se poate găti în ea. Jucăria este, de fapt, un contor sofisticat care poate fi programat să arate orice, de la numărul de like-uri ale unei pagini de Facebook, până la numărul de clienţi alei unei companii de publicitate.
Despre Viorel Spînu şi invenţiile lui inedite puteţi afla mai aici.
P