Un cetăţean român în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de droguri în Malaezia, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din statul asiatic. Potrivit Ministerului de Afaceri Externe (MAE), hotărârea nu este definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală.
"Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. (...) Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac", informează MAE.
Bărbatul, un şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut. În urma procesului, judecătorul de caz, Datuk Akhtar Tahir, a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării. Românul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă.
Pedeapsa capitală în Malaezia se aplică criminalilor, traficanţilor de droguri, trădătorilor, precum şi teroriştilor. Străinii nu fac excepţie de la această normă.
Între 1970 şi 2001, 359 de persoane au fost executate în statul asiatic. Potrivit unui raport al Amnesty International, în octombrie 2012, un număr de 902 de persoane erau condamnate la moarte. Moartea prin spânzurare este metoda preferată de autorităţile din Malaezia.
Un cetăţean român în vârstă de 21 de ani, reţinut pentru trafic de droguri în Malaezia, a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din statul asiatic. Potrivit Minister