Creşterea costurilor de finanţare şi deprecierea leului sunt riscuri posibile în eventualitatea intrării SUA în default (încetare de plăţi), însă România este mai bine poziţionată decât alte state emergente şi poate accesa fonduri în baza acordului preventiv cu FMI, potrivit Commerzbank
"Aş aştepta o mişcare semnificativă a pieţelor numai dacă s-ar materializa cel mai neplăcut scenariu, adică un default al Statelor Unite. Un astfel de incident ar conduce fără îndoială la o retragere majoră din zona activelor de risc, inclusiv cele româneşti. Astfel, România s-ar confrunta probabil cu costuri mai ridicate de finanţare pe piaţă, ceea ce ar putea crea probleme pentru Ministerul Finanţelor. Cu toate acestea, în cel mai rău caz guvernul român poate apela la acordul preventiv cu FMI pentru a evita o criză majoră", a declarat pentru MEDIAFAX Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană.
Preisunea pe activele cu grad ridicat de risc ar putea fi accentuată şi de prelungirea impasului politic de la Washington, chiar dacă SUA nu ar intra în default. Astfel, pe măsură ce criza politică din SUA s-ar prelungi, temerile tot mai accentuate privind un posibil default ar afecta puternic activele emergente, precum leul sau obligaţiunile de stat ale României.
"Cu toate acestea, consider că Europa Centrală şi de Est este mai bine poziţionată decât alte zone emergente deoarece balanţa externă din regiune s-a îmbunătăţit în ultimii ani, astfel că statele sunt mai puţin vulnerabile la fluxurile de capital extern, care ar îngheţa în cazul unui default al SUA", continuă analistul Commerzbank, precizând că economiile din Europa emergentă ar avea totuşi de suferit, având în vedere că sunt dependente în mare măsură de exporturi.
Cu toate acestea, România stă mai bine decât alte ţări din regiune.
"Cu un acord stand-by preventiv î