Viţă-de-vie, cereale, dar şi peste trei sute de obiecte, unelte din piatră şi vase, din care două vase întregi, au fost descoperite de arheologii suceveni pe şantierul arheologic din Baia, unde a fost găsită cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni.
Coordonatorul şantierului arheologic, Emil Ursu, a declarat corespondentului Mediafax că, în ceea ce priveşte viţa-de-vie, se aşteaptă rezultatele de laborator care să precizeze dacă aceasta era sălbatică sau domestică.
În ceea ce priveşte celelalte plante, între care cereale, acestea sunt analizate, la rândul lor, în special pentru a se stabili dacă se verifică teoria profesorului Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, cercetător care a fost prezent şi el pe şantierul de la Baia, privind schimbul de cereale între agricultorii din Europa şi Asia.
Emil Ursu a mai declarat că au fost descoperite în această zonă peste trei sute de piese, unelte din piatră şi vase, din care două întregi. El a precizat că lucrările în acest şantier arheologic vor continua şi în anii următori. Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, în urmă cu două săptămâni, în comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni găsit în urma continuării cercetărilor începute în zonă anul trecut, fiind descoperită o locuinţă foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.
Locuinţa descoperită de către arheologii suceveni se păstrează bine, iar în afară de ceramică şi un număr de vase întregibile au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatră, unicat în arealul pre- cucutenian, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei, pecum şi foarte multe râşniţe, ceea ce înseamnă că part