Celebra expozitie Futurotextiles (materialele viitorului) a ajuns si la Bucuresti. Pana pe 17 noiembrie, curiosii si cei pasionati de noi tehnologii vor putea vedea la Muzeul National de Istorie din Capitala cele mai ciudate, dar si practice haine.
Multe dintre exponate sunt prototipuri, dar ne putem imagina cu usurinta de ce, intr-un viitor nu foarte indepartat, am putea alege astfel de haine. In curand, moda ar putea deveni mai putin o interpretare de design si mai mult o masura a capacitatilor tehnologice inglobate intr-o haina.
"Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt sau glicina pot da nastere unei fibre, unui fir, unei tesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul stiintifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de inductie, apretare si microincapsulare, capata proprietati cosmetice sau terapeutice.
Textilele bio-senzoriale, de exemplu, iti pot modifica anumite conditii fizice in functie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile sau terapeutice", a declarat Caroline David, curatorul expozitiei.
Proiectul Futurotextiles s-a nascut in 2004 in Lille, Franta. De la prima editie, din 2006, expozitia Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea intreaga.
Expozitia este organizata in sase sectiuni. Partea didactica introduce vizitatorul in universul familiar si totusi putin cunoscut al textilelor, deoarece acestea, "desi sunt omniprezente in viata umana inca din neolitic, rareori sunt privite ca obiecte in sine". Vizitatorii pot afla ce anume sunt textilele, parcurgand totodata tactil evolutia acestora, de la firele traditionale la noile materiale obtinute din glicina, vin, lapte sau bazalt.
Urmatoarele cinci sectiuni isi propun sa arate importanta acestor noi textile, prezentand l