Autorităţile siciliene au emis stare de urgenţă în legătură cu venirea în zonă a unui număr mare de imigranţi provenind din Africa. Autorităţile spun că această măsură are drept scop intensificarea pazei de coastă.
De 24 de ore, în sudul Italiei de derulează un plan de salvare si supraveghere numit Mare Nostrum. Problema imigrației clandestine va constitui tema principală a Consiliului European din 24 şi 25 octombrie, la solicitarea autorităţilor din Italia şi Malta, două ţări afectate de valul de imigranţi din Cornul Africii.
Fluxul de imigranţi care ajung pe coastele siciliene continuă. Numai miercuri dimineaţă au debarcat pe insula Lampedusa şi la Siracusa 200 de africani. Încă de marţi, autorităţile siciliene au emis stare de urgenţă, în aceeași zi în care a început operațiunea de salvare numitã Mare Nostrum. Italia plătește în plus 1,5 milioane de euro pe lună pentru această intensificare a pazei de coastă.
Guvernul de la Roma a mobilizat 15 nave, care opereazã într-o rază de aproximativ 40 de mile în jurul insulei Lampedusa, plus alte trei nave militare, care supraveghează în afara acestei raze de 40 de mile.
Mai multe elicoptere şi avioane echipate cu senzori completează acest dispozitiv.
Autorităţile militare din Italia intenționează să dubleze şi chiar să tripleze acest dispozitiv şi să utilizeze avioane fără pilot pentru supraveghere maritimă.
Dinspre Vatican însă vin reacții diverse. Christopher Hein, directorul Consiliului italian pentru Refugiați se teme că astfel imigranţii, care fug de sărăcie, în loc să fie salvaţi sunt împinși înapoi de unde au plecat, cel mai adesea din Libia.
"Dacă este cu adevărat o operațiune de salvare a oamenilor din mare, printr-o supraveghere constantă, zi şi noapte, cu sprijinul şi intervenția forţelor armate, a navelor, a elicopterelor este binevenită. Îmi doresc ca această