Federaliştii se tem că partidele eurosceptice se pregătesc să îşi unească forţele într-un atac asupra Bruxellesului la alegerile europene de anul viitor, relatează Financial Times.
Recentul parteneriat politic dintre doi lideri ai dreptei, Marine Le Pen (Frontul Naţional din Franţa) şi Geert Wilders (Partidul Libertăţii din Olanda), nu este un incident izolat. Pe întreg teritoriul UE, partidele ostile proiectului Europei postbelice în ceea ce priveşte integrarea îşi unesc forţele pentru un succes al populiştilor la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Chiar şi federaliştii europeni înflăcăraţi recunosc în prezent că până la 30% din noul Parlament va cuprinde eurosceptici, care vor exploata problemele economice şi nivelurile ridicate ale şomajului, care afectează continentul.
Dintre toate beneficiile unei cooperări între eurosceptici, cel mai important poate fi unul simbolic. Prin simpla apariţie împreună, politicieni, consideraţi un timp îndelungat ca aparţinând unei periferii ciudate şi uneori rasiste, pot demonstra alegătorilor că sunt, de fapt, o parte a societăţii europene.
Euroscepticii sunt diferiţi, de la cei care vor destrămarea UE la cei mai moderaţi, aşa-numiţii euro-critici, care pledează pentru reforme care ar avea drept rezultat un bloc european mai puţin constrângător. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă un grup disparat de populişti şi naţionalişti poate forma o alianţă eficace trans-europeană pentru a răsturna status quo-ul de la Bruxelles. Unele grupuri sunt încă dornice să păstreze distanţa de altele pe care le consideră nefrecventabile.
Pentru europenii dedicaţi de la Bruxelles, mobilizarea euroscepticilor este considerată un fel de invazie barbară. Mulţi se tem că aceasta ameninţă nu doar integrarea europeană, ci şi comerţul liber şi graniţele deschise, asociate cu aceasta.
În acest context, Jo