Nu reușesc să supraviețuiască din pensia mizeră și scot la vânzare obiecte din casă ca să-și cumpere pâine
Cumpărătorii sunt oameni săraci care nu-și pot permite să cumpere lucruri noi
Sute de moldoveni au umplut străzile Capitalei cu mărfuri vechi, adunate din gospodărie, sperând că se va găsi cineva care, din milă sau din sărăcie, le vor da câțiva lei pe ele.
Alții, un pic mai înstăriți, cumpără cu sacul haine vechi ale europenilor și le vând la bucată. Spun că nu se îmbogățesc, dar le permite să nu moară de foame. Unii au ajuns să vândă nasturi de la hainele purtate în tinerețe. Au destui cumpărători, săraci ca ei, care nu-și permit să-și cumpere lucruri noi.
Vânzătorii, ca și cumpărătorii, sunt persoane de vârsta a treia sau tineri șomeri, mame cu mulți copii. În mare parte, acești vânzători sunt persoane de vârsta a doua sau a treia, ori şi tineri care nu și-au putut găsi un loc de muncă. Dacă la unii poți găsi lucruri de o calitate chiar bună, alții scot și ultimul nasture din casă.
„Vând ceea ce nu-mi trebuie în casă”
Maria are 68 de ani și vinde la piața improvizată de lângă gara din Chișinău de când a ieșit la pensie. Toată viața a lucrat ca bucătăreasă la o cantină din oraș. Se trezea cu noaptea în cap ca să aibă clienții mâncare la timp. Salariul nu era prea mare, dar pentru un trai modest îi ajungea. Dar, după ce a împlinit vârsta de pensionare, patronul nu i-a permis să mai lucreze la el și i-a spus să plece. De atunci au început lipsurile.
Soțul a decedat. Copiii nu o ajută fiindcă și ei abia leagă tei de curmei. A adunat de prin casă lucrurile care nu-i mai sunt de folos și le-a scos la vânzare la piața de pe trotuar. Îi era rușine să le spună copiilor cu ce se îndeletnicește și o bună perioadă de timp le zicea că mai lucrează la cantină. Într-o zi, a fost descoperită de o prietenă de familie. „Aș fi preferat