Holly Decker: „Dacă Rusia alege să ignore schimbările pe care le recunoaște, e posibil ca accesul său la piețele existente și cele viitoare să fie diminuat masiv.”
Publicația americană „The National Interest”, publică un articol semnat de Holly Decker, de la American Petroleum Institute, care dezbate poziția Rusiei în domeniul energiei în contextul revoluției a gazelor de șist. Adaptare și traducere de Lucian Ștefănescu
Descoperirea în luna aprilie a unui nou zăcământ de gaz de șist în vestul Texasului e un nou indiciu că revoluția gazelor de șist, care schimbă rapid modul cum operează piața mondială de gaze, continuă să avanseze. Rusia este cel mai mare exportator de gaz, dar cu toate astea unii experți cred că președintele Vladimir Putin și establishmentul energetic al Rusiei par a ignora aceste schimbări, spre posibila lor pagubă. Alexei Miller, șeful Gazprom, a minimalizat importanța revoluției gazelor de șist spunînd că aceasta nu e decît o campanie de relații publice, scrie Holly Decker în „The National Interest”.
Există crăpături în fațadă, continuă Holly Decker, care sugerează că Putin și sistemul energetic rusesc recunosc impactul gazelor de șist asupra strategiei lor.
În iulie, la Forumul țărilor exportatoare de gaz 2013, Putin a recunoscut că evoluții precum gazele de șist sînt „o provocare serioasă pentru toți [exportatorii de gaze].”
Putin, crede Holly Decker, are toate motivele să nu se simtă confortabil. Piața energetică mondială se schimbă datorită revoluției gazelor de șist și a extinderii tehnologiei gazelor naturale lichefiate (LNG). Aceste evoluții cresc incertititudinea legată de poziția Rusiei.
Revoluția gazelor de șist a dus la o creștere constantă și continuă a producției de gaze naturale a Statelor Unite. Înainte de această revoluție, se aștepta ca America să