O călugăriţă, de 25 de ani, de la Mănăstirea Tismana, Gorj, a fugit din lăcaşul de cult pentru a trăi o poveste de iubire alături de un muncitor. Emil Cărăşel lucra la muzeul tezaurului, care este amenajat în peştera din apropierea mănăstirii. Tânăra măicuţă le servea masa muncitorilor din echipa care execută lucrările. De la o zi la alta, între muncitor şi călugăriţă s-au înfiripat sentimente de dragoste. Bărbatul i-a propus acesteia să plece de la mănăstire şi să locuiască împreună în satul Jilţ, de lângă oraşul Turceni.
Măicuţa a lăsat straiele monahale şi a ales o viaţă alături de cel pe care l-a cunoscut de câteva săptămâni. Situaţia apărută nu a fost deloc pe placul conducerii Mănăstirii Tismana. Maica stareţă chiar a trimis o delegaţie la Jilţ, pentru a o convinge pe tânăra femeie să se întoarcă la Tismana, însă demersul nu a avut efect.
Se mai poate întoarce
Ionuț Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, a declarat că decizia călugăriţei este un act personal, care nu poate fi pus în legătură cu alte lucruri: „Este un aspect pur de natură personală și a fost decizia dumneaei. Știm că maica stareță a avut o discuție cu dumneaei și nu s-a ajuns la nici o finalitate. Nu mai este la mănăstire. Nu poate să plece oricum, dar nici nu putem să obligăm pe cineva să rămână. Vocația monahală ține exclusiv de voinţa și de dăruirea fiecărei persoane care intră în regimul monahal.
Există și puncte slabe. Așa cum Dumnezeu lucrează în biserică, așa și diavolul ispitește pe om. Obștea este întărită.
La Tismana, obștea funcționează de zeci de ani și există o tradiţie monahală de câteva sute de ani. Depinde de ea să se întoarcă la mănăstire, dar și de rânduiala maicii starețe. Este un caz care se raportează strict la nivel personal. Este un caz izolat“, a precizat reprezentantul Mitropoliei Olteniei.
O călugăriţ