Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a inaugurat astăzi o expoziţie specială dedicată mineritului cu obiecte din colecţiile muzeului
Muzeul Banatului Montan, reiterând o mai veche tradiţie expoziţională a organizat astăzi vernisajul expoziţiei „Lume fără cer. 300 de ani de minerit în Banat“. Expoziţia a fost gândită ca să expună obiecte şi fotografii despre minerit din colecţia proprie a Muzeului Banatului Montan. Iniţiativa reprezintă pretextul de a promova un aspect din identitatea Banatului de munte. Un teritoriu atât de bogat în minereuri a avut un trecut pe măsură ce merită pus în valoare, chiar dacă astăzi nu mai reprezintă o componentă esenţială a economiei zonale. Prezentarea s-a axat pe expunerea obiectelor şi a fotografiilor care privesc activitatea minieră în epoca modernă, în secolele XIX-XX, când industria de profil a cunoscut cel mai mare avânt din istoria sa.
În deschiderea expoziţiei organizatorii au încercat să realizeze o prezentare interactivă cu elevii veniţi la eveniment, discutând despre mine, minerit şi resursele ascunse ale solului. De asemenea, specialiştii muzeului au subliniat că toate eponatele sunt produse originale, care au fost folosite în minerit şi nu replici ale acestora.
„Obiectele şi fotografiile expuse provin din colecţiile Muzeului Banatului Montan. Am gândit expoziţia ca un discurs identitar dorind să ne identificăm nu numai cu graiul bănăţean, cu bucătăria bănăţeană ci şi cu industria din aceste locuri şi să ne vedem rădăcinile. Am dorit să evidenţiem şi faptul că oraşele foste miniere sunt acum în ruină. Obiectele sunt deosebite, majoritatea sunt din secolul al XIX-lea şi începutul sec. XX, atât din punct de vedere al muncii cât şi obiecte de paradă“ ne-a spus Ligia Magina, muzeograf la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.
Expoziţie inedită la Reşiţa 300 de ani de minerit