Ioana Avădani, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Valeriu Nicolae, care a înființat o asociație pentru ajutorarea copiilor romi din ghetourile din Ferentari, și Elena Nistor, ambasador cultural al comunității ceangăilor, sunt cei trei români care au primit azi, din partea președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, diplome care atestă acordarea acestei distincții, decernată unui număr total de 43 de persoane și asociații din 21 de țări, scrie Agerpres.
Elena Nistor, cântăreață folclorică originară din Pustiana care lucrează ca educatoare și ca formator cultural, a fost propusă pentru această distincție de eurodeputatul român de etnie maghiară Laszlo Tokles, din grupul PPE. Ea a avut în cadrul ceremoniei un scurt moment artistic, în cadrul căruia a interpretat un 'cântec despre Fecioara Maria' pe care l-a învățat de la bunicul ei. 'A fost emoționant și încă nu mi-au trecut emoțiile, pentru că este un lucru foarte mare să ne recunoască pe noi, minoritatea ceangăilor, în Parlamentul European', a spus Elena Nistor după ceremonie. Ea spune că premiul se datorează și activității ei didactice și că abia așteaptă să se întoarcă acasă și să le arate copiilor diploma primită.
'Eu îi învăț pe copii cultura noastră, a ceangăilor, cântece, dansuri, povești, din ce-am cules din bătrâni și mă bucur că avem posibilitatea acum, prin învățământul în limba maghiară, să-i putem învăța pe copii tradițiile noastre', a mai declarat Elena Nistor.
Ioana Avădani (foto), directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, care are o experiență de 20 de ani în domeniul media, 'este o susținătoare a libertății presei și a jucat un rol major în autoreglementarea media din România' și a fost una dintre inițiatoarele Inițiativei cetățenești pentru pluralismul media, se menționează în broșura de prezentare a câștigăto