În sistemul sanitar vrâncean se cheltuie de două ori mai mult decât se încasează. Zilele acestea, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a întocmit proiectul de fundamentare pentru bugetul de anul viitor. Astfel, reprezentanții CAS au constatat, pe baza unor indicatori specifici, că anul viitor se vor încasa de la contribuabili 113 milioane lei, dar necesarul ar fi de 235 de milioane.
Prin urmare, a fost solicitat un buget cu 18% mai mare față de cel de anul acesta, care a fost de 198 milioane lei. „Am primit de la CNAS o adresă, în care se specifică faptul că în baza solicitărilor Ministerului de Finanțe care vrea să întocmească bugetul pentru anul 2014, să estimăm un necesar. Astfel, am estimat că de la contibuabili vom încasa 113 milioane, dar necesarul ar fi de 235 milioane. Pentru calcularea sumelor necesare am avut în vedere o creştere economică estimată de 2,2% şi un indice al preţurilor de consum de 3%. Am luat în calcul și adresabilitatea mare pe care o au anumiți furnizori. De exemplu, la laboratoarele de analize medicale am solicitat un buget mai mare cu 142% față de anul acesta, de 5,3 milioane. La spitale s-a solicitat cu 17% mai mult, mai exact 79 de milioane, la medicamente cu 22% mai mult, adică 89 de milioane, iar la programele naționale de sănătate cu 15% mai mult, mai exact 17,6 milioane”, ne-a precizat Mihai Copaci, șeful CAS.
Cea mai mare creștere de buget a fost solicitată pentru laboratoarelor de analize medicale, deoarece, lunar, fondurile de la CAS ajung doar câteva zile, iar pacienții sunt nevoiți să se programeze și peste câteva luni.
În sistemul sanitar vrâncean se cheltuie de două ori mai mult decât se încasează. Zilele acestea, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a întocmit proiectul de fundamentare pentru bugetul de anul viitor. Astfel, reprezentanții CAS au co